Meny Stäng

Om författaren

Författaren Jan-Olof Persson
Författare Jan-Olof Persson

Jan-Olof Persson föddes den 3 juli 1945 på Ystads BB. Då parveln var mindre än ett år gammal gick flytten till Sillesjö Gård. Fadern fortsatte där sin gärning som arbetsledare åt en av sönerna till ägaren av Dybäck. Så långt ut på vischan som man kan komma i södra Skåne, omkring 7 kilometer från Skånes härliga sydkust, där fick författaren sin uppväxt och fostran. Formad för arbete i lydnad under kyrkan och annan överhet.

Hans storasyster bröt för hela släkten ny mark när hon tog studentexamen, den första i släkten att göra detta. Emellertid inget som satte några spår i författarens sinnelag. Han var helt viss och säker att efter realexamen, som en listig överlärare lurat in honom på, tänkte han inte slösa bort ytterligare en endaste timme i någon skola.

Efter militärtjänstgöring och tre år som elektrikerlärling hade livet bankat in lite mera vett i ynglingens något vrånga sinne. Att jobba med elektricitet var kul, men han skulle bli ingenjör och hamnade i Norrköping.
Motivation gav resultat som imponerade inte bara på hans mor.

Skrivande har alltid varit förknippat med stor lust och ett självförverkligande, men inte förrän 2022 begår författaren sin skönlitterära debut. Kan hända ligger det gamla manus i en skrivbordslåda. Under de 35 åren som egen företagare har det funnits många tillfälle till att orera i diverse affärshandlingar på både svenska, engelska och tyska. Omgivningen har lärt sig att vara försiktig med att ställa frågor, då det kan leda till en timslång monolog om hur det var då den gången. Till exempel när han satt i England som ledare vid mötet med representanter från sju nationer närvarande, för att diskutera den gemensamma offerten till ett av Sveriges kärnkraftverks uppgradering och modernisering. De fick jobbet den gången också!

Författaren har fullgjort HUGL-utbildning, försvarets handledare för Utveckling Grupp och Ledare. Ett verktyg han använt i projekt för verksamhetsutveckling inom industrin.
I huvudsak har verksamheten omfattat projekt- och delprojektledning åt tung och medeltung industri avseende teknikprojekt. Författaren har även haft uppdrag med teknisk riskanalys samt verksamhetsutveckling. All verksamhet har skett under 35 år som fristående konsult i eget företag.
Detta är den korta berättelsen om ett långt liv, ett bland alla andra, egentligen inget märkvärdigt att notera, men det ända liv författaren haft, så vitt bekant.

– Jan-Olof Persson